Pırlantalar hakkında biraz bilginiz var ise, Pırlantaların bilinen şekli ile "4C" bazında değerlendirildiklerini biliyorsunuzdur ;
Dört C'nin açılımı aşağıdaki gibidir ;
- Cut (Kesim) Pırlantanın parlaklığını etkileyen birinci önemli unsur kesimdir. Parlaklık ışık optiklenmesine ve bu ışık optiklenmesinin ideal açılarda maksimum parlaklığı yaratmasının üstüne kurulmuştur. Çok derin veya kısa kesilmiş bir taşın parlaklığı ideal kesilmiş bir taşa göre çok daha az olacaktır. Sığ kesilmiş bir taş daha koyu renkte görünecektir, çünkü ışık taşın alt yüzeyinden dışarı çıkacaktır. Kesim bir taşın HERŞEYİDİR.
- Clarity (Berraklık) Pırlantanın berraklığı içindeki pike tabir edilen lekelerin çokluğu ve azlığının 10 kere büyüten büyüteç altında bakılması ile belirlenir. Bir taşın ne kadar saf olduğu berraklık seviyesi ile belirlenir. Bu izler doğal izlerdir ve ne kadar az ise pırlantanın değeri o kadar artar. Ayrıca yüzeysel hatalar da berraklığı etkiler.
-
Berraklık aşağıdaki şekillerde değerlendirilir ;
- Flawless (FL) - HATASIZ : Hiç hata ve iz olmayan derecede berrak olan taşlardır.
- Internally Flawless(IF) - İÇSEL HATASIZ : İçinde hata olmayan yüzeysel izleri de önemsiz olan taşlardır.
- Very, Very Slightly Included (VVS1-VVS2): İçinde 10x büyüteç ile bakıldığında hataların çok zor göründüğü taşlardır.
- Very Slightly Included (VS1-VS2): 10x büyüteç ile bakıldığında ender görülebilen taşlardır. Mozanit bu gruba karşılaştırılabilir.
- Slightly Included (S1-S2): Pike ve hatalrın 10x büyüteç ile çok rahatlıkla görülebildiği taşlardır..
- Imperfect (I1-I3): Orta ve büyük pikelerin göz ile rahatlıkla görülebildiği taşlardır.
- Color (renk), Genel kural ; bir pırlanta ne kadar renksize yakın olursa o kadar iyidir. Renksize ne kadar yakın ise, o kadar beyaz görünür.
-
The color grading scale ranges from D to Z and is as follows:
- D,E,F - RENKSİZ: Çok pahalı ve çok zor bulunan taşlardır.
- G,H,I,J - RENKSİZE YAKIN : Montüre girdiğinde renksiz olarak değerlendirilinebilinir. Ortalama bir tüketici bu noktalardaki renk farklarını D,E,F taşlarla yan yana gelmediği sürece göremez. Tüketiciler gerçek anlamda K renginden sonra renk farklarını görebilmeye başlarlar.
- Mozanit I-J renk skalasında düşünülebilir.
- K,L,M - Soluk Sarı: Hafif sarı, 1 carat a yakın taşlarda daha rahat renk farkı görülebilir.
- N-R - Çok Açık Sarı, S-Z - Açık Sarı: Bu taşlara açık kahverengi veya şampanya olarak da hitap edilir. İki grup da iyi berraklığa sahip olarak alınırsa cazip olabilir.
- Carat (karat) , which is the traditional measuring unit of a diamond's weight (1 carat = 200 milligrams). A carat is divided into 100 "points," so the same diamond can be represented as weighing a carat and a half, 150 points or 1.50 carats. Moissanite is lighter in weight than a diamond so it is best to refer to it in millimeters only. For example, a 3 carat diamond, which follows the accepted diamond dimension requirements, and an identically cut Moissanite stone, will weigh approximately 2.72 carats.
Moissanite jewels are inspected by trained graders and are scored on a scale specific to moissanite. All of the jewels sold are of "very good" quality, so unlike some other jewels, you will not find moissanite that is off-color or visibly imperfect. All of the jewels sold are of good color and are "eye clean," meaning you cannot see imperfections with the naked eye. Because its physical properties are different than a diamond, moissanite is not graded in the same manner. Cut and carat weight are fairly similar, but moissanite weighs differently than diamond, so it is not an "apples-to-apples" comparison. The retail cost of moissanite is based upon the cost of the gold and the setting in addition to the cost of the jewel. As a general rule, with all other things being equal, a moissanite retails for about 1/10th the cost of a diamond.